Meer rechten flexwerkers: Europese richtlijn
Flexwerkers die minimaal drie uur per week en gemiddeld twaalf uur per vier weken werken krijgen meer rechten. Deze zijn vastgelegd in een richtlijn waarmee het Europees Parlement onlangs heeft ingestemd. Het gaat bijvoorbeeld om oproepkrachten, werknemers met korte arbeidscontracten, werknemers van online dienstenplatforms, stagiairs en jongeren met een leercontract. Om welke rechten gaat het?
Werknemers moeten, liefst op de eerste dag, maar uiterlijk zeven dagen na aanvang van de arbeidsrelatie, informatie krijgen over hun rechten en verplichtingen. Denk hierbij aan de taakomschrijving, startdatum, contractduur, salaris, vergoedingen en referentiedagen- of uren voor werknemers met onregelmatige werkroosters.
Oproepkrachten moeten vooraf een indicatie krijgen van de te verwachten werkuren en -dagen. Ze kunnen een opdracht weigeren als deze buiten de gestelde referentie-uren valt. Ook krijgen ze recht op financiële compensatie als de opdracht niet op tijd is afgezegd.
Flexwerkers mogen niet worden uitgesloten, gestraft of gehinderd bij het aannemen van werk bij andere bedrijven als dit buiten het gestelde werkschema van de werkgever valt.
Let op: Zzp-ers vallen niet onder deze richtlijn. Ook moeten de EU-lidstaten de richtlijn nog omzetten in nationale wetgeving. Daarvoor hebben ze maximaal drie jaar.